İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı Olması

11 Kasım 1938’de TBMM cumhurbaşkanı seçimi için toplandı. 11 Kasımdan önce CHP grup toplantısında gizli oy ve aday göstermeksizin seçim yapılmıştır. Buna göre 322 İnönü’ye, 1 oyda Yusuf Hikmet Bayur tarafından Celal Bayar’a verilmişti. Arkasından yapılan meclis toplantısında İsmet İnönü oybirliğiyle Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Yeni hükümeti kurma görevi ise Celal Bayar’a verildi. İnönü’nün isteği ile Şükrü Kaya ve Tevfik Şükrü Aras kabine dışı bırakılmıştır. İnönü’nün barış politikası izleyerek Atatürk döneminde muhalif olanlar ve siyaset yapmasına izin verilmeyen Fethi Okyar, Refet Bale, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir gibi isimlerin meclise girmesini sağlamıştır.

2 Aralık 1938’de CHP olağanüstü kurultayında Atatürk’e ‘‘Ebedi Şef’’ şef sıfatı verilirken Atatürk’ün yerine yaşayan lider olarak İnönü’ye ‘’Milli Şef’’ unvanı verildi.

Bayar, Deniz Bank davasındaki yolsuzluklar nedeniyle istifa etmiştir. Akabinde Refik Saydam başbakan oldu. Ayrıca İnönü, İş Bankası’ndaki Bayar’ın kadrosunu tasfiye etti. Kendisine ait Pembe Köşk’ten cumhurbaşkanlığı köşküne taşındı.

29 Mayıs 1939’da CHP’nin 5. Büyük kurultayında müstakil grup kuruldu. Partinin milletvekillerinden kurultay tarafından seçilen 21 kişi mecliste bağımsız bir kimlik taşıyacaktı. CHP meclis grubu toplantılarına görüş bildirme ve oy kullanma hakkı olmaksızın katılacaklardı. Meclis toplantısında ise görüşlerini grup olarak açıklayacaklardı. Haziran 1939’da CHP ile devlet arasındaki ilişkiyi zayıflatmak için valiler CHP il başkanlığı görevinden alınmıştır.

10 Mayıs 1946’da CHP 2. Olağanüstü kurultayında İnönü’ye verilen değişmez genel başkanlık unvanı geri alındı.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir