Kral Oedipus’un Hikayesi

Oedipus, antik Yunan mitolojisinde önemli bir figürdür. Oedipus, Thebai’nin efsanevi kralı Laius ile karısı Jocasta’nın oğludur. Hikayesi, trajik bir şekilde kendi kaderiyle yüzleşmesi ve korkunç bir gerçeği keşfetmesi üzerine kuruludur.

Oedipus’un hikayesi, belki de tüm Yunan efsanelerinin en iyi bilinenidir. Sadece Sophokles’in Oedipus Tyrannus’unda ölümsüzleştirilmekle kalmadı, aynı zamanda Sigmund Freud sayesinde (Oedipus Kompleksi) adı da antik çağda kendisiyle ilişkilendirilenin çok ötesinde bir anlam kazandı. Ama o muhtemelen “kahraman” olarak tanımlayacağınız biri değildi.

Oedipus’un Hikayesi

Hikayeye göre Kahin, Thebes Kralı olan Laius’a oğlunun onu öldüreceğini ve annesiyle evleneceğini söyler. Kehanetin gerçekleşmesinden korkan çift oğulları Oedipus doğar doğmaz ellerini ve ayaklarını bağlayarak onu bir dağın yamacında ölüme terk ederler. Bir çoban onu kurtarır ve onu Kral Polybus ile Kraliçe Merope’nin onu kendi oğulları gibi büyütecekleri Korint kentine getirir. Bir gün birisi ona terk edilmiş bir çocuk olduğunu söyleyince gerçeği öğrenmek için Delfi’deki kahine gider. Ancak kahin onu gerçek ailesini bulmak konusunda aydınlatmak yerine ona babasını öldüreceğini ve annesi ile evleneceğini söyler. Kahinin ikinci ailesi olan Polybus ve Merope’yi kastettiğini zannederek şehri terk eder ve uzun bir yolculuğa çıkar.

Yolda arabası ile ters yöne gitmekte olan bir adam ile karşılaşır. Adam ona son derece kaba bir şekilde yolundan çekilmesini söyler, kavga ederler, dövüşürler ve adamı öldürür. Oedipus yolculuk sonunda Thebai’ye varır.

Burada Sfenks adı verilen yanından geçen ve bilmeceye cevap veremeyen herkesi yutar bir canavar türemiştir ayrıca kral da kayıplara karışmıştır. Sfenks’in sorusu: Sabah dört ayak üzerinde, öğlen iki ayak ve gece üç ayak üzerinde yürüyen nedir? olmuştur. Oedipus bilmecenin doğru cevabını vermiştir. Cevap insandır. İnsanoğlunun gelişim evreleri olan bebeklik, gençlik ve ihtiyarlık dönemlerine benzetilmiştir. Sfenks, Oedipus bilmeceyi cevapladığında o kadar perişan ve kızgındır ki kendini öldürür.

Yaşananlar üzerine Oedipus Thebai’deki en popüler adam haline gelir ve kocası kayıp olan kraliçenin dikkatini çeker. Kısa bir süre sonra Oedipus Kraliçe ile evlenir. Çocukları olur gayet mutlu yaşarlar.

Yıllar sonra şehre bir veba vurur ve kahin, Laius’un katili bulunana kadar bunun süreceğini ilan eder. Oidipus gayretle aramaya başlar. Ancak sonunda kahinin olup bitenleri anlatması sonucu Oedipus hayatı hakkındaki korkunç gerçeği öğrenir. öldürdüğü, arabadaki adam gerçek babası Laius ve evlendiği kraliçede öz annesi jocasta’dır. Olup bitenler karşısında kraliçe kendini öldürür, Oedipus gözlerini oyup kendini kör eder. Thebai’yi terk edip kör bir dilenci olarak oradan oraya giderek geçirdiği uzun yıllardan sonra ölür.

Sonuç

Oedipus hikayesi, insanın kaderiyle mücadelesini ve kendi kaderini kaçınılmaz bir şekilde yaşamasını anlatır. Onun hikayesi, Sophocles’in ünlü oyunu “Oedipus Rex” ile de literatüre geçmiştir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir