Tarihten Yüksek Lisans Yapmak
Tarihten yüksek lisans yapmak için gereken koşullar nelerdir? Yüksek lisans eğitimi Türkiye’de de gerek kamuda gerekse özel sektörde gerekli bir eğitim haline geldi. Bu durum tarih alanında da böyle. Tarih yüksek lisans programları ile eğitimine devam eden öğrencilerin sayıları her geçen gün artmaktadır. Bu yazımızda Tarihten yüksek lisans yapmayı değerlendireceğiz.
Tarih yüksek lisans yapmak, tarihsel olayları ve süreçleri daha derinlemesine anlama fırsatı sunar. Bu programlar, öğrencilere araştırma becerileri, eleştirel düşünme yetenekleri ve analitik yaklaşımlar kazandırmayı amaçlar. Tarih yüksek lisans öğrencileri, farklı disiplinlerden tarih konularına yoğunlaşabilir ve kendi ilgi alanlarına uygun çalışmalar yapabilirler. Lisansüstü tarih eğitimi, genellikle akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler için gereklidir ve ayrıca kamu sektöründe veya özel sektörde çalışmak isteyenler için de faydalıdır.
Tarih Anabilim Dalı Eğitiminin Amacı
Genel olarak Sosyal Bilimler Enstitülerinde verilen Tarih Anabilim Dalının amacı; mukayeseli bir yaklaşımla, insanlık tarihinin ve özellikle de Türk tarihinin dönemlerini, dünya tarihi çerçevesinde bilimsel şartlara göre araştırma-inceleme yapmak, yeni yöntemler geliştirmektir.
Tarihten yüksek lisans yapmak akademik kariyer kapılarını açmaktadır. Lisansüstü seviyeyi mezun olan öğrenciler tarih alanında akademik kariyer yapabilmekte veya arşivler, kütüphaneler ve benzeri tarih ve enformasyonla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlarda iş olanağı bulabilmektedirler.
Tarihten Hangi Anabilim Dalını Seçmeliyim?
Tarihten yüksek lisans yapmak konusunda karar aldıktan sonra ikinci sorun hangi alanda ilerlemek istediğiniz oluyor. Burada aslında düşünülecek çok şey yok lisans eğitimi tamamlayan kişiler genel olarak ilgi var yakınlıklarının hangi alanda olduğunu sezmiş oluyorlar. Ancak mezun olup henüz bir karar veremediyseniz acele etmeyin. Çünkü doğru karar vermek çok önemli zira iyi düşünülmeden verilen kararlar nedeniyle yüksek lisans programını yarıda bırakan bir çok kişiden birisi olursunuz.
Hala alan diye soracak olursanız, ilgi alanlarınızı keşfetmeye çalışın kendinize şu soruyu yöneltin. Lisans eğitimin boyunca kaç kitabı zorla kaç kitabı severek bitirdim? İşte o severek bitirdiğiniz kitaplar size aradığınız cevabı verecektir.
Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse Yakın Çağ tarihçi sayısı oldukça fazla ve hatta bu alana yığılma var denilebilir. Ancak bu sizi korkutmasın bir o kadar da araştırılacak kaynak var. İnanınki ikinci durum gözünü daha korkutabilir. Eski Çağ ve Orta Çağ’da ise durum biraz daha farklı Eski Çağ’da, Latince ve Farsça; Orta Çağ’da da Sümerce, Akkatça gibi bir sorun karşımıza çıkmaktadır. Zira Tercihini Eski Çağ ya da Orta Çağ gibi alanlarda yapacaklar varsa üzgünüm ne yazık ki sadece İngilizce sizi kurtaramayacaktır. İşte bu durum Cumhuriyet Tarihi alanın tercih edilmesinde önemli bir faktör. Çünkü birçok kaynak zaten çevrildi.
Tarihten Yüksek Lisans Yapmak İçin Hangi Üniversiteyi Seçmeliyim?
Tarihten yüksek lisans yapmak için lisans eğitiminizi hangi üniversitede aldığınız önemlidir. Ancak Yüksek Lisans ve Doktora çok çok daha önemlidir. Dolayısıyla burada şartlarınızı zorlamalısınız. Zira tarih alanında bazı üniversiteler kökleşmiş ve isimleri bile sadece tercih edilmenizi sağlayabilmektedir.
Her üniversite yüksek lisan eğimi vermez belli koşulları vardır. Bununla birlikte her üniversitede istediğiniz bölümü bulamaya bilirsiniz. Bu konuda yapmanız gereken hangi alanı istiyorsanız o alanda öne çıkan öğretim görevlilerinden tavsiye almaktır. Burada eğitimci faktörü ortaya çıkıyor. Hangi üniversiteden aldığınızdan ziyade kimden eğimi aldığınız da önemlidir.
Ancak yine de ülkemizde tarih yüksek lisans için Marmara ve Boğaziçi gibi üniversiteler ön plana çıkmaktadır. Bunların yanında Dokuz Eylül Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tercih edilmelidir.
Bir tarih öğrencisinin ufukları daima geniş olmalıdır. O yüzden size tavsiyem burada yazanlarla yetinmeyin kesinlikle yurtdışını düşünün.
Tarih Yüksek Lisans Eğitimi Veren Bazı Üniversiteler
- Gazi Üniversitesi
- Boğaziçi Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
Başvuru Ne Zaman Yapılır?
Kontenjanlar üniversitelerin kendi internet sitelerinde güz ve bahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa ilan ediliyor. Başvuru şartlarını sağlayan aday üniversitelere bireysel ya da internet yoluyla bizzat başvuruda bulunuyor.
Yüksek Lisans Yapmak İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
Tarihten yüksek lisans yapmak için neler gerekiyor?
- ALES Sonuç Belgesi (Bazı üniversiteler gerek duymuyor), (Tezsiz programlarda ALES koşulu aranmıyor.),
- Lisans Diploması (Noter onaylı örnekleri ile orjinali),
- Transkript
- Özgeçmiş
- Fotoğraf
- Yabanci Dil Yeterliliği
- Tavsiye Mektubu (Referans Mektubu)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Askerlik Durum Belgesi (Erkek Adaylar)
Başvuru yaptığınız üniversite bu belgelerin hepsini istemeyebilir.
Kabul Şartları Nelerdir?
Bir Yüksek Lisans programına başvuru yapabilmek için her üniversitenin istediği şart ve koşullar farklılık gösterse de bu şart ve koşullar genelde aynı şeylerdir. Şart ve koşullar aşağıda sıralanmıştır.
Not Ortalaması
Lisans diplomanızı almış olmak 4 lük sistem içinde 3,00 üzeri lisans not ortalamasına sahip olmak. Lisans not ortalaması 3,00’ın üzerinde olması önemli bir faktör. Ancak sözel bölüm ortalamaları genelde yüksek olur. Dolayısıyla 3,50 ve üzeri sizi bir adım öne taşıyacaktır.
ALES
ALES sınavından yeterli puanı almış olmak. YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş en düşük ALES puanı 55 olarak belirlenmişse de bu puanla akademiye giremezsiniz. Ales’ten en az 70-80 puan almak gerekiyor.
YDS
YDS sınavından istenilen puanı almış olmak. YDS’den alacağınız 70 ve üzeri puan ile akademik kariyeri garantileyebilirsiniz.
Mülakat
Tarihten yüksek lisans yapmak için Şartları sağlayan adaylardan en yüksek ön değerlendirme puanına sahip olanlar mülakata çağrılıyor.
Mülakat, ALES ve YDS puanlarının ortalaması baz alınarak bir liste yayımlanıyor. Üniversitenin önceden belirtmiş olduğu kontenjan sayısına göre en yüksek başarı puanına sahip adaylar asil listeye alınarak ilan ediliyor. Bu adayların kayıt yaptırmaması durumunda yerine almak için bir de yedek listesi belirleniyor.
Yüksek Lisans Kaç Yıl Sürecek?
Tarih yüksek lisans programları genellikle 2 yıl sürer. Ancak, bazı programlar farklı sürelerde olabilir veya uzatılmış bir süre sunabilir. Ayrıca, tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak da alınabilir. Programın süresi ve yürütme şekli üniversiteden üniversiteye değişebilir, bu nedenle belirli bir program hakkında bilgi almak için ilgili üniversitenin web sitesini ziyaret etmeniz önerilir.
Tarih Yüksek Lisans Mezunlarının İstihdam Alanları
Tarih Anabilim Dalından Yüksek Lisans derecesi ile mezun olan öğrenciler, Araştırma Görevlisi veya Okutman olarak akademik hayatlarına devam edebilirler. Yeterli uzmanlık bilgi ve becerisine sahip oldukları için Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve Cumhuriyet Arşivi gibi resmi kurumlar, el-yazması eserler kütüphanelerinde Bilim Uzmanı olarak görev yapabilirler.
Yazınız çok yararlı olmuş aklımda olan bu süreçti ki çoğu soruya cevap oldu .